COM EXPLICAR ALS INFANTS LA REALITAT DELS REFUGIATS

Un refugiat (segons defineix a l'article 1A de l Convenció de 

28 de juliol de 1951 relativa a l'estatut dels refugiats de les 

Nacions Unides) és una persona que es troba fora del país 

d'on n'és originari, o bé on hi resideix habitualment, a causa 

d'un temor fonamentat de persecució per raons d'ètnia, 

religió, nacionalitat, pertinença a un grup social o opinions 

polítiques, i que no pot o no vol reclamar la protecció del seu 

país per a poder tornar-hi
"Ziba vino en un barco", de Liz Lofthouse

Ziba i la seva mare fugen de la guerra amb un vaixell, buscant la pau en un nou món i imaginen el nou país d’acollida com el lloc on podran fer realitat els seus somnis. A través de les il·lustracions es pot viatjar amb els protagonistes d’aquesta historia. Es poden escoltar els pensament i records de la nena, barrejant-se amb el dia a dia de la gran travessia amb vaixell.

"A la garjola!", de Henri Meunier i Nathalie Choux

Un furgó policial arriba al parc amb les sirenes a tot volum. Volen detenir a algú! A qui li tocarà? Doncs a tothom que sigui diferent i no estigui ben identificat: una dona negra, un gat verd o un ocell rosa. Aquest llibre il·lustrat sorprendrà per el to irreverent de la historia, apropant temes com la intolerància i el racisme.


"Sóc l’Adila", de Fulvia Degl'innocenti

Aquest llibre presenta la realitat de moltes nenes pakistaneses que són allunyades de les escoles quan aprenen a llegir i escriure. Adila vol ser metgessa, però té por que els pares no la deixin seguir estudiant. La mestra d’Adila visitarà als pares i, a través de la història de Malala Yousafzai (Premi Nobel de la Pau), els intentarà convèncer de la importància de l’educació per la seva filla.